Als je een in Duitsland gekochte auto weer verkoopt

Als je de tips van Autokopenduitsland.nl hebt gelezen, dan weet je dat een auto importeren eigenlijk heel eenvoudig is. Natuurlijk ben je helemaal blij met jouw nieuwe auto. Maar er komt een dag waarom je jouw aanwinst weer verkoopt. Is het dan een nadeel dat het een importauto is? Wij zochten het voor je uit.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: importauto’s hadden jarenlang geen goede naam. Vroeger werden op grote schaal schade-auto’s geïmporteerd en auto’s waarvan de teller werd teruggedraaid. Helaas komen dit soort praktijken nog steeds voor. Toch raakt de importauto in Nederland steeds meer ingeburgerd. Dat heeft een simpele reden: het buitenlandse auto-aanbod is veel groter en de prijzen zijn aantrekkelijk. Als je op dit moment naar een willekeurig Nederlands autoportal gaat, zoals Marktplaats, Autoscout24, AutoTrack of Gaspedaal, dan kom je grote aantallen importauto’s tegen.

Transparant

Is het een voordeel of een nadeel als je een importauto verkoopt? Dat hangt helemaal van de auto af. Heb je een gewild model auto of een bijzondere uitvoering? Dan krijg je daar altijd weer een goede (inruil)prijs voor terug. Ook als het een importauto is. Het helpt natuurlijk ook mee als je vooroordelen over importauto’s kunt wegnemen. Dat probeert Autokopenduitsland.nl ook. Zelf kun je dat doen door zoveel mogelijk duidelijkheid en transparantie te geven over de buitenlandse historie van jouw auto. Heb je in Duitsland een aankoopkeuring laten doen waaruit blijkt dat de auto geen (ernstige) schade heeft gehad? Laat het oude rapport gerust aan de koper zien. Heb je foto’s van de auto gemaakt bij het autobedrijf of bij de vorige eigenaar? Ook dat geeft vertrouwen zodra je de auto verkoopt.

Buitenlandse historie

In Duitsland is het gebruikelijk om een koopcontract op te stellen als je een auto koopt. Niet alleen autobedrijven doen het, ook Duitse particulieren zijn er dol op. Als je de auto doorverkoopt, kan dat een voordeel zijn. Zorg dat je een kopie bewaart van het originele koopcontract met daarop de kilometerstand en andere relevante informatie over de auto. Heb je een afgestempeld onderhoudsboekje, onderhoudsfacturen en apk-bewijzen bij de auto gekregen? Bewaar ze in een map, zodat je bij verkoop aan de koper kan laten zien dat de kilometerstand klopt, en dat de auto in Duitsland stipt is onderhouden. Op die manier neem je eventuele twijfels bij een particuliere koper gemakkelijk weg – en dat geldt ook als je de auto bij een autobedrijf inruilt.