Het keuren van een in Duitsland gekochte auto

Voordat je een Nederlands kenteken op jouw importauto krijgt, moet je eerst langs de RDW. Tijdens het RDW-bezoek wordt de importauto op een aantal punten gecontroleerd. Welke punten dat precies zijn, zet Autokopenduitsland.nl overzichtelijk voor jou op een rij.

Je hebt een auto gekocht in Duitsland. Je kan niet wachten om de eerste kilometers af te leggen. Helaas moet je nog even geduld hebben, want zonder een bezoek aan de RDW krijg je geen Nederlands kenteken. De Rijksdienst voor het Wegverkeer controleert alle importvoertuigen voordat ze een Nederlands kenteken krijgen.

Naar de keuring

De RDW heeft verschillende vestigingen verspreid over het land. Omdat het erg druk kan zijn, is het wenselijk (of zelfs verplicht) om vooraf een afspraak te maken. Omdat jouw importauto geen kenteken heeft, mag je niet zonder meer over de weg naar de afspraak rijden. Je kan wel gratis online een ééndagskenteken aanvragen. Dit kenteken is alleen geldig op de dag van jouw RDW-bezoek. De kentekenplaten kan je laten persen of zelf maken van wit karton. Vergeet niet om een verzekering af te sluiten. Je kan een speciale ééndagsverzekering afsluiten of de auto alvast bij jouw eigen verzekeringsmaatschappij laten verzekeren. Kies je voor zelf heen en weer rijden? Dan moet de auto wel aan de apk-eisen voldoen. Je kan de auto ook vervoeren op een auto-ambulance of oprijwagen. Dan heb je geen eendagskenteken nodig.

Tijdens de keuring

Zorg dat je op tijd bij de afspraak aanwezig bent. Zorg ook dat je alle vereiste documenten van de auto meeneemt. Welke dat zijn, lees je op de website van de RDW. De RDW neemt de originele kentekenpapieren in. Het is handig als je het originele CVO van de auto hebt. In het CVO (conformiteitsverklaring) staan de exacte specificaties van de auto, zoals de uitvoering, de motorisering en de co 2 - uitstoot. Bij een moderne auto stelt de keuring niet heel veel voor. De keurmeester doet een digitale en een fysieke identiteitscontrole, kijkt of de auto als gestolen geregistreerd staat en controleert de chassisnummers en de globale technische staat van de auto.

Even wachten

Komen er tijdens de RDW-controle geen bijzonderheden aan het licht? Dan mag je de auto weer mee naar huis nemen. Vergeet niet om bpm-aangifte te doen en om de bpm te betalen. Pas nadat de bpm is betaald, en de Belastingdienst fiscaal akkoord heeft gegeven, stuurt de RDW de nieuwe kentekencard op. Zodra je de kentekencard hebt, kan je een set nieuwe kentekenplaten laten maken en eindelijk die langverwachte eerste Nederlandse rit met jouw importauto maken.