Het transporteren van een in Duitsland gekochte auto

Een auto kopen in Duitsland brengt een logistieke uitdaging met zich mee. Er zijn verschillende manieren om jouw nieuwe aanwinst veilig naar huis te (laten) brengen. Hier lees je hoe je dat handig aanpakt.

Duitsland is een groot land. Hoe groot merk je pas als je er zelf doorheen rijdt. Het is iets om rekening mee te houden als je zelf een auto importeert. In de eerste plaats omdat je lang onderweg bent om een auto te bezichtigen als deze in een verre uithoek van het land staat. In de tweede plaats omdat je de auto na aankoop naar Nederland moet vervoeren. Dan maakt het nogal een verschil of de auto in Düsseldorf of in Landshut staat.

Exportkenteken

Wil je de auto bekijken, kopen en meteen meenemen? Dat scheelt een keer heen en weer rijden, maar het vereist wel wat regelwerk vooraf. Zelf een Duitse auto naar Nederland brengen kan op verschillende manieren. Heeft de auto een geldige Duitse apk (HU/AU) dan is het mogelijk om de auto met een Duits exportkenteken over de weg naar huis te rijden. Een Duits exportkenteken (Ausfuhrkennzeichen) is altijd gekoppeld aan een verplichte WA-verzekering. Let op: in Nederland mag je als Nederlander niet in een auto met buitenlands kenteken rijden. Doe je dat wel, dan loop je de kans op een boete. Wel is het mogelijk om één keer per jaar een ontheffing van deze regel aan te vragen bij de Belastingdienst. Het is nooit toegestaan om een Nederlands ééndagskenteken of exportkenteken te gebruiken voor een importauto.

Oprijwagen of auto-ambulance

Een andere manier om een importauto veilig thuis te brengen, is met behulp van een auto-ambulance of een oprijwagen. Een auto-ambulance of oprijwagen kan je op verschillende plekken huren. Houd bij een auto-ambulance rekening met het maximale trekgewicht van de auto, de maximale belading van de aanhanger met de importauto erop, en het totale treingewicht. Met een overbeladen combinatie loop je niet alleen risico op een boete, het is ook nog eens gevaarlijk. Ook bij een oprijwagen is het van belang dat het totale gewicht, inclusief importauto achterop, niet over de grenzen gaat van wat jouw rijbewijs toelaat.

Professioneel transport

De gemakkelijkste en veiligste manier om een importauto naar Nederland te vervoeren, is met de hulp van een professioneel transportbedrijf. Er zijn verschillende grote en kleine transporteurs die regelmatig door heel Europa auto’s ophalen en wegbrengen. De tarieven zijn soms verrassend laag. Vraag de transporteur vooraf naar de voorwaarden, de verwachte levertijd en de dekking van de transportverzekering. Zo voorkom je dat je zelf opdraait voor schade die tijdens het transport van jouw importauto ontstaat. Meer weten over het kopen van een auto in Duitsland? Kijk dan op Autokopenduitsland.nl.