Hoe gaat het betalen van een in Duitsland gekochte auto?

Je hebt je huiswerk gedaan, uitgebreid contact gehad met de Duitse verkoper, je hebt een proefrit gemaakt en een aantrekkelijke deal gesloten. Het koopcontract is ondertekend en het is tijd om jouw auto te betalen. Hier lees je welke betalingsmogelijkheden er zijn en hoe je betaalfouten voorkomt.

Voor de meeste mensen is een auto een van de duurste aankopen die ze in hun leven doen. Voordat je jouw zuurverdiende geld overdraagt aan een autobedrijf in Duitsland, wil je zeker weten dat je dat op een veilige manier doet. De gemakkelijkste en de meest riskante manier van betalen is met contant geld. Het betekent dat je met een grote som cash over straat moet – met alle risico’s die daar bij komen kijken.

Risicovol

Veiliger is het om het bedrag vooraf met internetbankieren over te maken. Ook dat is nooit helemaal risicoloos – een autobedrijf kan plotseling failliet gaan – maar het is aanzienlijk veiliger dan over straat gaan met duizenden euro’s aan papiergeld op zak. Het aankoopbedrag per pin betalen, zoals in Nederland mogelijk is, werkt in het buitenland meestal niet met een Nederlandse bankpas. Dat geldt ook voor geld overschrijven met internetbankieren terwijl je zelf in Duitsland zit.

Vertraging

Bij de meeste banken nemen internationale betalingen meer tijd in beslag dan nationale betalingen. Online betaaldiensten zoals PayPal zijn flexibeler en werken sneller, maar worden niet door alle autobedrijven geaccepteerd. Welke betaalmethode je ook kiest, informeer vooraf bij de bank hoe lang een overschrijving naar het buitenland onderweg is, of internationale spoedbetalingen mogelijk zijn, wat de bijkomende kosten zijn, en hoe je jouw nieuwe auto zo veilig mogelijk betaalt. Dan hoef je jezelf over het meest stressvolle deel van het aankooptraject geen zorgen meer te maken.