Hoe optimaliseer ik mijn bpm-aangifte: aangifte met taxatierapport

Importeer je een auto dan ontkom je niet aan de bpm-aangifte. In dit artikel behandelt Autokopenduitsland.nl de voordelen en de nadelen van een bpm-aangifte met een taxatierapport.

In andere artikelen op Autokopenduitsland.nl kan je alles lezen over bpm-aangifte op basis van de bpm-afschrijvingstabel en bpm-aangifte op basis van de koerslijstwaarde van de auto. Een andere mogelijkheid is aangifte doen met een taxatierapport. Een bpm-aangifte op basis van een taxatierapport is vooral interessant als een auto bovengemiddeld veel gebruikssporen, een bovengemiddeld hoge kilometerstand of (ernstige) schade heeft. Een taxateur legt de beschadigingen vast in een taxatierapport. De herstelkosten van de vastgestelde schades verlagen de waarde van de auto. Daarmee gaat ook het te betalen rest-bpm-bedrag omlaag.

Kunstmatig

Een auto importeren en bpm-aangifte doen op basis van een taxatierapport is niet zonder risico. Wanneer de taxateur schades erger laat lijken dan ze zijn, of als je niet-bestaande schades opvoert om het bpm-bedrag kunstmatig te verlagen, dan kan dat problemen opleveren. De Belastingdienst voert namelijk steekproeven uit om te controleren of het taxatierapport klopt met de werkelijke staat van de auto. Dergelijke controles kunnen tot vijf jaar na jouw bpm- aangifte worden uitgevoerd. Kies je voor een taxatierapport, zorg dan altijd dat je alles nauwkeurig vastlegt en dat je bewijsstukken zorgvuldig bewaart.

Afschrikken

Zoek je maximaal voordeel en ga je in zee met een taxateur die de grenzen opzoekt met een taxatierapport (of daar overheen gaat) dan kan je daar mee wegkomen. Houd er wel rekening mee dat het financiƫle voordeel ook op kan gaan aan een juridische strijd met de Belastingdienst. Daar hoef je jezelf overigens niet door te laten afschrikken, want de Belastingdienst wordt bij bpm-rechtszaken zeker niet altijd in het gelijk gesteld. Ook hier geldt: een bpm-specialist kan vooraf een betrouwbare inschatting maken of een taxatierapport interessant is voor de importauto van jouw keuze. Lees hier over bpm-aangifte op basis van de bpm-afschrijvingstabel of kijk hier voor informatie over een koerslijstaangifte.