Hoe optimaliseer ik mijn bpm-aangifte: aangifte met koerslijst

Een vast onderdeel van de Nederlandse importprocedure is de bpm-aangifte. Er zijn drie manieren om bpm-aangifte te doen. Autokopenduitsland.nl bespreekt hier de bpm-aangifte op basis van de koerslijstwaarde van de auto.

Wanneer je een auto importeert, moet je bpm-aangifte doen. Hoeveel bpm je moet betalen, is afhankelijk van verschillende factoren. De Belastingdienst accepteert drie rekenmethodes voor de bpm. Eén van de drie methodes is bpm-aangifte op basis van de koerslijstwaarde van de auto. Vooral als je een jonge, dure of dik aangeklede auto uit Duitsland haalt, is dit een interessante optie. Want hoe jonger een auto, en hoe hoger de nieuwprijs, hoe sneller de waarde daalt. Een doorsnee auto verliest in drie tot vier jaar de helft van de nieuwwaarde. Sommige auto’s, zoals grote zakensedans en sportauto’s, verliezen in één of twee jaar de helft van hun nieuwprijs.

Koerslijstwaarde

In Nederland wordt de handelswaarde van alle courante auto’s vastgelegd in koerslijsten. Deze koerslijsten worden gebruikt door autobedrijven, autohandelaren, leasemaatschappijen en verzekeringsmaatschappijen. Het is toegestaan om deze koerslijsten te gebruiken voor de bpm-aangifte. In dat geval mag je de hoogte van de bpm vaststellen op basis van de koerslijstwaarde van. Hoe sneller de auto in waarde daalt, hoe groter het financiële voordeel ten opzichte van een aangifte op basis van de bpm-afschrijvingstabel.

Deskundige

Een koerslijstaangifte heeft voordelen en nadelen. Jezelf vooraf rijk rekenen is niet verstandig, want een verkeerde bpm-berekening levert pijnlijke verrassingen op. Wil je zeker weten hoeveel bpm je voor een specifieke auto moet betalen, raadpleeg dan eerst een bpm-deskundige. Er zijn verschillende bedrijven en specialisten in Nederland die je kunnen adviseren over de bpm- berekening. Doe dat altijd voordat je de auto koopt. Doe je het verkeerd, dan loop je namelijk de kans dat je duizenden euro’s weggooit of teveel betaalt. Pak je het slim aan dan kan je veel geld besparen. En dat is waar Autokopenduitsland.nl je natuurlijk graag bij helpt!