Importauto vervoeren: dit zijn de mogelijkheden

Zelf een importauto zoeken en kopen is eenvoudig als je de tips op Autokopenduitsland.nl goed leest. Nadat je de auto hebt betaald, sta je voor een nieuwe uitdaging: de auto meenemen naar Nederland. Jouw auto veilig en vertrouwd laten vervoeren door een professioneel transportbedrijf is goedkoper dan je denkt.

Er zijn verschillende manieren om een importauto mee naar huis te nemen. Je kan een oprijwagen of auto-ambulance lenen of huren, of de auto zelf over de weg naar huis rijden met een speciaal Duits exportkenteken. In het laatste geval moet je vooraf een ontheffing aanvragen bij de Belastingdienst. Zonder deze ontheffing mag je als Nederlander niet in een auto met een buitenlands kenteken rijden. Een importauto zelf vervoeren is over het algemeen de voordeligste keuze. Er zitten ook risico’s aan. Het grootste risico is schade onderweg. De meeste verzekeringen bieden alleen WA-dekking. Schade aan jouw net gekochte importauto is dan niet gedekt. Koop je een oudere auto in de diepe binnenlanden van Duitsland dan is pech onderweg een ander risico dat je neemt.

Gespecialiseerd autotransport

Kies je liever voor gemak en extra zekerheid dan kan je beter een professionele transporteur inschakelen. Er zijn talloze Nederlandse, Duitse en Europese aanbieders die zijn gespecialiseerd in autotransport. Grote transporteurs rijden regelmatig vaste routes door Duitsland en kunnen jouw auto voordelig ophalen en in Nederland afleveren. Omdat grote transportbedrijven meerdere auto’s tegelijk vervoeren, zijn de kosten per auto gemiddeld lager. Wel kan het langer duren voordat jouw auto thuis voor de deur staat.

Sneltransport

Wil je het liefst zo snel mogelijk over jouw importauto beschikken? Dan kan je ook kiezen voor sneltransport. Vaak is het mogelijk om een auto binnen één, twee of drie dagen op te laten halen. Heb je een bijzondere, zeldzame of dure auto gekocht? Sommige transporteurs bieden vervoer aan in een gesloten aanhangwagen. Op die manier loop je de kleinste kans dat er onderweg iets met jouw nieuwe aanwinst gebeurt. Het voordeel van sneltransport is de korte levertijd. Meestal betaal je daar wel een hogere prijs voor.

Tarieven

De kosten van autotransport zijn afhankelijk van verschillende factoren. De meeste aanbieders rekenen een starttarief en een kilometertarief of alleen een kilometertarief. Er zijn ook aanbieders die vaste prijzen berekeken ongeacht de totale afstand. Dat laatste is vooral interessant als een auto in een verre uithoek van Duitsland staat. Voor welke vorm je ook kiest: vraag altijd offertes op bij verschillende transporteurs, vergelijk de voorwaarden en lees (online) beoordelingen van klanten. Check vooraf ook of jouw auto onderweg goed is verzekerd tegen eventuele schade. Zo weet je zeker dat je betaalt voor het gemak en de zekerheid die je zoekt.