Is Duitse garantie overdraagbaar naar Nederland?

Een nieuwe of gebruikte auto koop je natuurlijk het liefst met de zekerheid van garantie. In Nederland krijg je fabrieksgarantie op een nieuwe auto. Op een gebruikte auto kan je BOVAG-garantie, merkgarantie of garantie van het autobedrijf krijgen. Maar hoe zit dat als je een auto in Duitsland koopt?

Net als in Nederland is het consumentenrecht in Duitsland behoorlijk goed geregeld. Dat geldt ook voor auto’s. Koop je in Duitsland een nieuwe auto dan heb je als consument recht op minimaal twee jaar fabrieksgarantie. Deze garantie is meestal in heel Europa geldig. Bij aankoop van een jonge gebruikte auto is deze garantie overdraagbaar op de nieuwe eigenaar. Ook wanneer hij of zij uit een ander Europees land komt. Bij een gebruikte auto die buiten de fabrieksgarantie valt, ligt dat anders.

Europese merkgarantie

Koop je een auto bij een officiële merkdealer, let dan goed op of de auto wordt verkocht onder de vlag van een merkoccasionlabel. De meeste autofabrikanten hebben een eigen occasionlabel. Voorbeelden zijn Gebrauchtwagen :plus (Audi), Premium Selection (BMW), Junge Sterne (Mercedes-Benz), Volvo Selekt (Volvo), enzovoorts. Veel van deze occasionlabels kennen een Europese garantiedekking. Net als fabrieksgarantie is deze garantie overdraagbaar als de nieuwe eigenaar in een ander Europees land woont, zoals Nederland. Heb je een interessante occasion gevonden bij een Duitse merkdealer, vraag dan vooraf hoe het precies zit met de garantie en wat de spelregels zijn. Heeft de garantie Europese dekking? Laat dit duidelijk vastleggen in het koopcontract.

Wettelijke garantie

Koop je een auto buiten het merkgebonden kanaal dan veranderen de spelregels. In Duitsland zijn de betere onafhankelijke autobedrijven aangesloten bij het Bundesverband freier Kfz-Händler (BVfK). Op Duitse autoportals en occasionsites zijn deze bedrijven herkenbaar aan het BVfK-logo. Daarnaast zijn ‘vrije’ autohandelaren actief die niet zijn aangesloten bij een brancheorganisatie. Bij aankoop van een gebruikte auto heb je als consument in Duitsland altijd recht op één jaar wettelijke garantie op mankementen die op het moment van aankoop aanwezig zijn maar die later optreden (wettelijke garantie op basis van conformiteit).

Garantieverzekering

Net als in Nederland bieden veel autobedrijven tegen meerprijs garantieverzekeringen aan. Bijbetalen voor een garantieverzekering heeft alleen zin als de garantie ook in Nederland geldig is. Let ook goed op de kleine lettertjes. Veel garantieverzekeringen sluiten dure defecten zoals olieverbruik en motorvervuiling uit en geven in de praktijk slechts beperkte zekerheid. Samengevat krijg je de meeste zekerheid als je een nieuwe, bijna nieuwe of jong gebruikte auto met Europese merkgarantie bij een officiële merkdealer koopt. Bij een handelaar betaal je een lagere aanschafprijs, maar loop je een groter risico dat je zelf voor de kosten van mankementen opdraait.