Welke kosten komen bovenop de koopsom?

Welke kosten komen er bovenop de Duitse aanschafprijs van een auto? Als je een auto uit Duitsland haalt, is dat eigenlijk de eerste allereerste vraag die je jezelf moet stellen. Maak je een vergissing bij het uitrekenen van de bijkomende kosten, dan is elke kans op financieel voordeel vooraf al uitgesloten.

Het prijsverschil tussen Nederlandse en Duitse auto’s is een van de belangrijkste redenen om over de grens te winkelen. Dat prijsverschil heeft een belangrijke oorzaak: de Nederlandse aankoopbelasting op nieuwe auto’s. Door de bpm zijn auto’s in ons land een stuk duurder dan in Duitsland. Zeker modellen met een hoge(re) co 2 -uitstoot. Als je een nieuwe of jonge gebruikte Duitse auto op Nederlands kenteken wilt zetten, moet je bpm betalen.

BPM

Hoeveel bpm je moet betalen voor een Duitse importauto kan je vooraf uitrekenen. Er zijn verschillende online rekentools waarmee je dat gratis of tegen betaling kan doen. De hoeveelheid bpm die je bij import moet betalen, hangt van een aantal zaken af. Bij jonge auto’s speelt de co 2 -uitstoot een grote rol. Hoe hoger de co 2 -emissies, hoe hoger het bpm-bedrag. Koop je een Duitse auto met een bovengemiddeld hoge kilometerstand, met schade of met bovengemiddeld veel gebruikssporen? Dan kan je gebruikmaken van de tegenbewijsregeling en hoef je minder bpm te betalen.

Uitbesteden

Naast alle kosten die met de bpm te maken hebben, moet je rekening houden met transportkosten vanuit Duitsland naar Nederland, de kosten van de Nederlandse kentekenkeuring (schouwing) bij de RDW en een set nieuwe Nederlandse kentekenplaten. Je kan er ook voor kiezen om het complete importproces uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Je betaalt dan wel een opslag voor de extra dienstverlening, maar het kan veel tijd en moeite besparen.

Zelf doen

Regel je het liever zelf? Dankzij internet kan je snel en gemakkelijk offertes van transportbedrijven vergelijken. Een auto-ambulance of oprijwagen huren en zelf heen en weer rijden kan natuurlijk ook. Haal je jouw auto zelf op? Houd dan rekening met het maximaal toegelaten gewicht van de oprijwagen of de auto met aanhanger, blijf binnen de grenzen van wat je met jouw rijbewijs mag vervoeren, en zorg voor een degelijke transportverzekering. Vergeet tot slot niet om van alle stappen van het importproces te genieten. Een auto importeren uit Duitsland is namelijk niet alleen voordelig en eenvoudig, het is ook gewoon leuk om te doen!